Room, van vet tot slank

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010


Een scheut room door een soep of saus of een toefje slagroom op een punt appeltaart... room maakt allerlei gerechten lekkerder.

Alleen jammer dat het zo ontzettend vet is. Gelukkig zijn er alternatieven die minder ongezond zijn.

"Room: van vet tot slank"


Gezonde alternatieven

Als er in een recept ‘room’ tussen de ingrediënten staat, wordt er meestal slagroom bedoeld. Je kunt het in zoete en hartige gerechten gebruiken, zowel bij koude als warme bereidingen. Het vet in de slagroom zorgt ervoor dat slagroom niet zo snel schift als je het toevoegt aan een warme soep of saus. Als je een minder vette roomsoort toevoegt aan iets warms, kunnen de eiwit- en vetdeeltjes uit elkaar vallen. Er ontstaan dan witte vlokjes. Het doet niets af aan de smaak, maar het ziet er niet zo lekker uit. Schiften kun je proberen te voorkomen door de room alvast op te warmen met bijvoorbeeld een lepeltje soep. Voeg de room pas op het laatst toe, als het gerecht niet meer hoeft te koken.

Er zijn verschillende lichtere roomproducten die een bindmiddel bevatten dat schiften voorkomt. Deze hebben namen als kookroom, room culinair, koksroom en slankroom. Ze zijn vriendelijker voor de lijn en je kunt ze zonder problemen door warme gerechten roeren.


Plantaardig

Een plantaardig alternatief voor slagroom is ‘room’ op basis van sojabonen of kokos. Room tussen haakjes, want eigenlijk mogen alleen koemelkproducten zo heten. Sojaroom kun je gebruiken in soepen, sauzen en desserts, maar door het lage vetgehalte kun je het niet opkloppen. Kokosroom is dikker dan kokosmelk, omdat er minder water in zit. Het is vet, maar draagt wel bij aan een goede samenstelling van het cholestorol in je bloed. Kokosroom is lekker in zoete, maar ook in pittige gerechten. Zowel sojaroom als kokosroom is geschikt voor veganisten en mensen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie.


Bron: www.gezondheidsnet.nl

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved