Yoghurtijs met ananas en perzik

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten voor 4 à 6 ijsjes:

6 eidooiers - 350 g suiker

1/2 l volle melk - 1/2 l volle yoghurt

1 blikje perziken

1 verse perzik

250 ml slagroom, opgeklopt

100 g witte suiker

100 g sesamzaad

1 ananas

muntlikeur

speculaaskoekjes

verse munt

Yoghurtijs met ananas en perzik.


Maak een ruban: klop de eidooiers en 250 g suiker wit tot er een lint aan je klopper blijft hangen als je hem opheft. Giet de melk er kokend bij. Zet het mengsel op het vuur en laat binden tot je op de achterkant van een houten lepel met je vinger een streep kan trekken die blijft. Laat zeker niet koken!

Snel afkoelen op ijs, de yoghurt erbij en afdraaien in de ijsmachine.

Pureer de perziken met een mixer of blender en voeg er wat slagroom aan toe. Breng op smaak met suiker, maar maak het niet te zoet. Doe in een spuitzakje.

Breng 50 ml water met 100 g witte suiker aan de kook en voeg de sesamzaadjes toe. Gebruik je fantasie om dit kunstig in fijne straaltjes op een met bakpapier bedekte ovenplaat te gieten. Zet in een oven van 200 °C tot de sliertjes lichtbruin karamelliseren. Laat net zolang afkoelen tot dekaramel net plooibaar blijft. Neem een stukje, krul er een leuk vormpje mee en laat verder hard worden. Ofwel laat je de karamel volledig afkoelen en breek je er een stukje van.

Maak frietjes uit de ananas. Bak ze kort maar hevig aan in wat boter tot ze licht beginnen te karamelliseren. Giet er een scheutje muntlikeur bij. Stapel de frietjes leuk op een bord en strooi er een paar blaadjes verse munt over.

Verkruimel enkele speculaaskoekjes en maak daar een bedje van waar een bolletje ijs op komt.

Werk af met een stukje sesamkrokant, enkele toefjesperzikenmousse en eventueel nog wat schijfjes verse perzik.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved