Tarte tatin

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten:

100 g boter

185 g suiker

10 rode appelen

bloem > om over je werkblad te strooien

kant-en-klaar bladerdeeg

25 g boter - 50 g bloem - 25 g suiker

25 g amandelschilfers

vanille-ijs

enkele blauwe bessen

wat gesuikerde room

Tarte tatin.


Smelt de boter in een braadpan van 25 centimeter doorsnee.Voeg de suiker toe en kook tot de suiker karamelliseert. Nog even doorkoken tot de suiker goudbruin wordt en laat dan afkoelen. Het is niet erg als boter en suiker schiften.

Schil de appelen, snijd ze in kleine partjes, verwijder klokhuizen en schik ze rechtop in cirkels in de pan. Leg ze dicht tegen elkaar, want tijdens het bakken krimpen ze. Bak de appels in 15 minuten goudbruin op een zacht vuur. Laat het vocht dat uit de appelen komt op een hoger vuur verdampen. De karamel hoort plakkerig en niet dun te zijn. Haal direct van het vuur en laat afkoelen.

Rol het deeg op een met bloem besprenkeld werkvlak uit en maak een cirkel die iets groter is dan de bovenkant van de pan. Leg over de appelen en vouw de randen in de pan. Zet 20 à 25 minuten in een oven van 220 °C. De baktijd is een beetje afhankelijk van het vochtgehalte in de appelen.

Maak een crumble. Kneed boter, bloem, suiker en de amandelschilfers in een kom tot een kruimelig geheel. Leg op een bakplaat en bak in een oven van 180 °C tot het mooi goudbruin kleurt. Laat afkoelen en verbrokkel in kleine stukjes.

Keer de taart om voor je ze serveert. Als je dat niet onmiddellijk doet als ze uit de oven komt, warm je ze best nog even op het fornuis, om zeker te zijn van de gesmolten karamel.

Plakken er appelen aan de bodem, dan kan je ze snel op hun plaats duwen. Werk af met wat crumble, een bolletje ijs, room en blauwe besjes.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved