Stoofpotje van lamsvlees

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten voor 4 personen:

1 lamsbout

3 teentjes knoflook

50 g zachte boter

peper en zout - nootmuskaat

4 uien - 4 wortelen

200 g spekblokjes

250 ml koud water

4 el kalfsfond

1 kruidentuiltje (peterseliestengels, laurier en tijm)

enkele takjes rozemarijn

Stoofpotje van lamsvlees.


Leg de lamsbout de avond ervoor op een groot stuk folie en steek er stukjes knoflook in. Masseer er de boter in en breng op smaak met peper, zout en 1 mespuntje nootmuskaat.Wikkel de folie rond het vlees en leg in de koelkast tot de volgende dag.

Pel de uien, schil de wortelen en snijd in plakjes. Bak de lamsbout aan alle kanten zachtjes bruin in een pan.

Vervang het vlees door de uien en haal ze er weer uit voor ze te bruin worden.

Leg de blokjes spek in de pan, doe de wortelen erbij, even later de ui en vervolgens de lamsbout. Giet er250 ml koud water bij, sprenkel de kalfsfond erover en voeg het kruidentuiltje, wat rozemarijn en het been toe. Breng aan de kook, zet het deksel erop en de pan op het vuur. Laat enkele uren stoven. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit en draai het vlees 1 of 2 keer om.Leg het vlees voorzichtig op een grote voorverwarmde schaal en schik de groenten eromheen.

Haal het kruidentuiltje en de stukjes spek uit de saus, breng nog een keer aan de kook, bind eventueel wat extra en kruid met peper en zout.

Deze bereiding kan net zo goed – misschien wel beter – in de oven klaargemaakt worden. Op de barbecue is dit puur voor de fun. Wat je eigenlijk doet, is braiseren, naar het Franse woord ‘braise’, gloeiende kolen of houtskool zonder vlammen. Vroeger werd dit vaak gedaan door de pot met dekseluren in de nagloed van een uitgedoofd vuur te zetten, zo kon het vlees langzaam garen en werd het supermals.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved