Linguine alle vongole

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg verse vongole

zout

olijfolie

3 of 4 teentjes knoflook

1 Spaans pepertje

4 el bladpeterselie

1 glas droge, witte wijn

versgemalen zwarte peper

500 g linguine

Linguine alle vongole.


Spoel de vongole af in een vergiet onder koud, stromend water. Vul een pot met flink gezouten water (vergelijkbaarmet zeewater) en laat de schelpen daarin minstens 3 uur liggen, ondertussen ontdoen ze zichzelf van onzuiverheden en zand. Giet ze daarna weer over in het vergiet en spoel opnieuw grondig onder een lopende kraan.

Zet tegelijk ook een kookpot met dikke bodem op het vuur en verwarm daarin een royale laag olijfolie. Fruit de knoflook en het gehakte pepertje en voeg dan de vongole toe, samen met de peterselie, de wijn en een paar snuifjes peper. Zout is meestal niet nodig, de vongole zijn al zout.

Zet het deksel op de pan en draai het vuur hoog. Schud tijdens het koken de pot enkele keren. De schelpen zijn gaar en open na 5 à 7 minuten.

Kook tegelijk de pasta al dente in gezouten water met een paar lepels olijfolie. Giet de pasta af en doe opnieuw in de kookpot. Zet op een matig vuur, giet er wat kookvocht van de vongole bij en roer het er snel doorheen tot de pasta het meeste vocht heeft opgenomen.

Haal de pasta van het vuur en verdeel over 4 voorverwarmde borden. Schik de schelpjes over de pasta. Giet er wat van het resterende kookvocht overheen. Garneer met de rest van de peterselie.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved