Krokantje van chocolade

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten voor 6 bordjes:

90 boter - 3 eiwitten  - 90 g bloemsuiker - 75 g bloem - 15 g cacaopoeder

2,5 dl slagroom – instantkoffiepoeder -wat bloemsuiker - een geutje Baileys

2,5 dl slagroom - 2 el pralinépasta > ook lekker: hazelnoot-chocoladepasta

100 g kristalsuiker - 1 tl vloeibare glucose

boter - room

hazelnoten - enkele speculaaskoekjes - vanille-ijs

Krokantje van chocolade met koffieroom.


Smelt de boter voor de koekjes. Klop de eiwitten los en meng er bloemsuiker, bloem en cacaopoeder door. Voeg de boter toe en laat afkoelen tot je het met een spatel kan uitsmeren in de vorm die je hebt uitgesneden in tekenpapier. Bak 5 à 8 minuten (hangt ervan af hoe dik de koekjes zijn) op 180 °C. Wil je ze bewaren, gebruik dan een blikken doos.

Klop 2,5 dl slagroom half op, voeg er koffiepoeder en eventueel wat bloemsuiker aan toe. Baileys geeft wat extra smaak aan de room. Klop verder op tot pieken en doe in een spuitzak.

Klop ook voor de pralinéroom de slagroom half op, doe de pasta erbij, klop op en doe in een spuitzakje.

Doe de kristalsuiker met een klein scheutje water en de glucose in een pannetje. Laat inkoken zonder te roeren tot je een bruine karamel hebt. Neem van het vuur, voeg een klontje boter toe en blus verder met room tot je de juiste dikte krijgt. Zet koel weg tot gebruik.

Spuit een toefje koffieroom op een bord, daarop een koekje, weer een toefje koffieroom en zo verder tot je een torentje hebt.

Daarnaast komen wat pralinéroom, een lijntje karamel, wat hazelnoot-crumble en een bedje van speculaaskruim waarop je nog een bolletje vanille-ijs kan leggen.

Voor de liefhebbers mag er bovenop de karamel nog wat zeezout.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved