Spelt

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

 

 

 

"Spelt gezonder dan tarwe ?"

 

Spelt is een graan wat gluten bevat maar veel minder dan normale tarwe.

De gluten in spelt hebben daarnaast een andere (betere) samenstelling dan tarwe waardoor deze gemakkelijker door je lichaam afgebroken kunnen worden. Een groot voordeel van spelt is dat de belangrijkste stoffen snel kunnen worden opgenomen door je lichaam door de hoge mate van oplosbaarheid van spelt in water. Je spijsverteringssysteem hoeft hierdoor niet zo hard te werken om alles te verteren. Je lichaam houdt energie over voor andere dingen!

We noemen spelt ook wel ‘compleet voedsel’.

Dit betekent dat de belangrijkste voedingszemelen en kiemen worden behouden tijdens de productie, in tegenstelling tot tarwe. Spelt bevat daarnaast ook meer eiwitten, gezonde vetten en ruwe vezels dan tarwe en beschikt over speciale koolhydraten die een beslissende rol spelen bij bloedstolling en je immuunsysteem. Spelt is ook nog eens rijk aan eiwitten die alle negen essentiële aminozuren bevatten. Deze aminozuren zijn essentieel omdat je lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Een nadelig aspect van tarwe is dat sommige stoffen de aanwezige insuline in je lichaam stimuleren en dit heeft een negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Spelt bevat deze schadelijke stoffen niet en zorgt daardoor voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved