Witloof

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Witloof:

 

Een zeer typische Belgische groente. Hier uitgevonden of toevallig ontdekt en in het buitenland kom je ze weliswaar steeds meer en meer tegen maar wordt er toch eerder als een delicatesse beschouwd.

Voor de liefhebbers van wat bitter, is de grondcultuur aan te raden. Hydrocultuur zorgt voor een mildere smaak. Je hebt tegenwoordig ook wat meer groenere vari√ęteiten en zelfs rode die nog wat meer bitter is.

 

 

Witloof: Basis

 

Rauwe witloof is lekker in een slaatje.

Witloof op zich of in combinatie met andere rauwe groenten of slasoorten.

Een aan te raden combinatie is rauwe witloof met veldsla en daar een lichte mosterdvinaigrette bij.

 

Witloof leent zich ook zeer goed om warm te bereiden.

Je kan ze stoven in een klein beetje boter en kruiden met peper en zout.

Zodra ze aangekleurd zijn, een beetje water toevoegen en ze verder laten stoven onder deksel op laag vuur.

Je kan ze ook koken in licht gezouten water maar dan verliezen ze wel wat van hun smaak. Stomen is een veel beter alternatief waarbij de smaak van witloof zeer goed behouden wordt.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved