Uiensoep met port en bladerdeegdeksel

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten voor 8 kommetjes:

1 kg uien

1 el margarine

tijm

2 l rundsbouillon

peper en zout

1 glaasje witte porto

geraspte kaas

bladerdeeg

1 eidooier

1 el maanzaadjes

Uiensoep met port en bladerdeegdeksel.

 

Snijd de uien in ringen en stoof ze in wat margarine tot ze glazig worden.

Doe de tijm erbij.

Voeg de bouillon toe en laat zo een 25 minuten op een zacht vuurtje sudderen.

Breng op smaak met peper, zout en porto.

Laat de soep afkoelen.

Doe je dit niet, dan stort het bladerdeegdeksel straks in door de warmte.

Doe de koud geworden soep in kommetjes en strooi er wat kaas over.

Snijd uit het bladerdeeg cirkels die een paar centimeter groter zijn dan de diameter van de kommetjes.

Strijk de rand van de onderkant in met eigeel.

Leg het bladerdeeg over de soep en druk de randen goed vast.

Strijk nu ook de bovenzijde in met wat eigeel en strooi er eventueel wat maanzaadjes over.

Zet de kommetjes in een hete oven (200 °C) tot het deeg opgeblazen en goudgeel is.

De soep is op dat moment ook weer opgewarmd.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved