Risotto met champignons en spek

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten voor 4 personen:

1 sjalot, fijngehakt

2 koppen risottorijst > ± 150 g

1,2 l lichte gevogeltefond of -bouillon

1 el roomboter

Parmigiano Reggiano , geraspt

1 el peterselie, fijngesnipperd

peper en zout

500 g champignons

olijfolie

1 teentje knoflook

100 g dun gesneden spek

Risotto met champignons en spekkrokantje.

 

Stoof de sjalot in boter. Voeg de rijst toe, roer en laat meebakken tot hij glazig wordt. Giet er enkele soeplepels bouillon bij en laat onder voortdurend roeren inkoken. Voeg bouillon toe telkens de vorige bijna helemaal is ingekookt, net zo lang tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer twintig minuten, maar controleer tegen het einde aan regelmatig de gaarheid. Laat uitkoken tot je een smeuïge risottohebt.

Voeg een klontje boter toe. Kruid met peper, zout en Parmezaanse kaas. Roer tot de kaas is gesmolten. Voeg ten slotte nog de peterselie toe. Indien de risotto te droog wordt, giet je er nog wat bouillon bij. Het moet echt zeer smeuïg blijven!

Kuis de champignons met een borsteltje en als het echt niet anders kan, was je ze kort. Snijd ze in ongeveer gelijke stukken. Bak aan in wat olijfolie met een fijngesnipperd teentje knoflook. Breng verder op smaak met peper en zout.

Leg enkele sneetjes spek tussen 2 vellen keukenpapier en laat 1 minuut in een microgolfoven op volle kracht bakken.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved