Gekaramelliseerde vijg met amandelen

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten voor 4 personen:

4 verse vijgen

4 tl goede boter

4 el vloeibare honing

4 el amandellikeur

2 Amarettikoekjes

4 bolletjes vanille-ijs

2 el amandelschilfers

2 el pistachenootjes zonder zout, fijngehakt

Gekaramelliseerde vijg met amandelen.

 

Snijd het staartje van de vijgen en maak een kruiselingse inkeping aan de bovenzijde. Druk op de zijkanten zodat deze nu lichtjes gaan openstaan. Plaats de vijgen in een metalen schotel. Steek in iedere opening een lepeltje boter en giet er wat honing en een scheutje amandellikeur over.

Plaats deze schotel in een afgedekte bbq met deksel (of in een oven van 200 °C). Laat enkele minuten garen tot je ziet dat de vijgen lichtjes karamelliseren. Zeker niet te gaar laten worden!

Plet een paar Amarettikoekjes (of fijne speculaaskoekjes met amandel) en leg hiervan ongeveer een halve soeplepel op een bordje. Leg hierop een bolletje vanilleijs (zelfgemaakt is uiteraard het beste!) en ernaast een warme vijg.

Laat het sap dat je overhoudt wat inkoken tot een lichte siroop en giet over je gerechtje.

Werk af met wat licht aangekleurde amandelschilfers en fijngehakte pistachenootjes.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved