Bouillabaisse met rouille

Johan Engelen

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

Ingrediënten voor 8 à 10 bordjes:

De bouillabaisse

2 uien - 2 teentjes knoflook - 6 tomaten

1 busseltje wortelen - 6 takjes groene selder

1 prei - 1 kleine venkel - olijfolie

2,5 l visbouillon

1 klein potje tomatenpuree

Saffraan - kruidentuiltje > tijm, laurier, peterselie

1 kg visfilets > kabeljauw, koolvis, zalm of tarbot

peper en zout

De rouille

2 middelgrote aardappelen > bloemig, bintje

2 eidooiers

4 teentjes knoflook

een mespunt saffraanpoeder

sambal oelek of tabasco

4 dl olijfolie

Bouillabaisse met rouille.

 

Pel de uien en knoflook, pel en ontpit de tomaten, schraap de wortelen, spoel selder, prei en venkel.

Snijd alles in blokjes.

Stoof alle groenten, behalve de tomaten, kort aan in olijfolie. Ook de aardappelen voor de rouille mogen erbij.

Laat de groenten niet kleuren.

Voeg de bouillon, detomatenpuree, een dopje saffraan en het kruiden-tuiltje toe.

Laat 15 minuten koken.

Voeg de blokjes tomaat toe en breng opnieuw aan de kook.

Snijd de visfilets in stukken en leg ze in de bouillon.

Laat 2 minuten sudderen.

Haal ondertussen het kruidentuiltje en de aardappelen eruit.

Kruid bij met peper en zout en werk af met peterselie.

Mix de aardappelen met goed wat olijfolie.

Voeg de eidooiers, de geplette knoflook, de saffraan en wat sambal oelek of tabasco toe.

Schenk de rest van de olijfolie bij terwijl je blijft mixen tot de rouille eruitziet als een dikke mayonaise.

Breng verder op smaak met peper en zout.

Serveer de vissoep goed heet met stokbrood of geroosterd brood.

Geef de rouille er apart bij zodat iedereen kan kiezen hoeveel hij ervan eet.

Copyright 2014 © Johan Engelen - All Rights Reserved